OP GESPREK BIJ SOCIAAL WIJKTEAM? LAAT U GRATIS DESKUNDIG BIJSTAAN!
Op gesprek bij Sociaal Wijkteam?
Laat u gratis deskundig bijstaan! Veel inwoners vinden het prettig om tijdens een gesprek bij het Sociaal Wijkteam bijgestaan te worden. Door een vriend of familielid bijvoorbeeld. Maar u kunt ook gratis een onafhankelijke ouderenadviseur of cliëntondersteuner vragen om u bij te staan. In het algemeen raden wij aan u altijd te laten bijstaan. Een vrijwillige ouderenadviseur is meestal een senior die u helpt met zaken waar u zelf niet uitkomt. Hij of zij denkt met u mee over bijvoorbeeld wonen, zorg of dagbesteding. De namen en telefoonnummers van onze ouderenadviseurs vindt u op pagina 2 van deze FIKS. Ook een opleiding voor dit mooie werk volgen? Wilt u ook de scholing voor ouderenadviseurs/cliëntondersteuners volgen en met uw kennis en ervaring mensen helpen? Zoek contact met Ada Wechgelaar, zij is de coördinator en opleider van deze leergang en te bereiken op telefoonnummer 06 282 339 33. Bij voldoende deelname kan de opleiding in Zaanstad plaats vinden. A
___________________________________________________________________________________________________
WAT ZIJN OUDEREN ADVISEURS [VOA’s]
Ouderenadvisering, cliëntondersteuning Wat zijn ouderenadviseurs? Dit zijn getrainde vrijwilligers die u helpen via een goed gesprek de weg te vinden bij hulpvragen op het gebied van wonen, zorg, welzijn, veiligheid, financiën en vervoer. Wij proberen u te begeleiden en terzijde te staan bij het zoeken van oplossingen aan de hand van de zogenaamde sociale kaart, wat wil zeggen: wat is er allemaal voor handen wat mij het leven en bewegen makkelijker kan maken. Mede dankzij onze ouderenadviseurs kunt u langer zelfstandig thuis blijven wonen en de regie in eigen handen houden. Zij werken op vrijwillige basis en zijn niet in dienst van de gemeente of een welzijnsorganisatie, met ander woorden zij zijn onafhankelijk, zij hebben levenservaring en nemen de tijd om met u in gesprek te gaan zodat uzelf samen met hen de oplossing bedenkt. Deze hulp is gratis voor alle senioren. U hoeft geen lid van KBO, PCOB of Seniorenvereniging Krommenie of Zaanstreek te zijn om een beroep te doen op de ouderenadviseur/cliëntondersteuner. Tijd en aandacht De hulp van de ouderenadviseur is laagdrempelig; door het vrijwillige karakter kan vaak meer tijd en aandacht aan iemand worden besteed dan dat beroepskrachten dat kunnen. Wij zoeken eerst naar oplossingen in algemene zin. Als er meer nodig is bv huishoudelijke hulp of een woningaanpassing begeleiden wij u naar het Sociaal Wijkteam (SWT) en gaan samen met u en de beroepskracht een oplossing zoeken. Geschoolde vrijwilligers Ouderenadviseurs hebben veel affiniteit met de zorg en zijn goed op de hoogte van de diverse vragen en problemen rond zorg, wonen, welzijn, veiligheid, vervoer of financiën. Zij hebben hiervoor de speciale training Ouderenadviseur/cliëntondersteuner gevolgd en krijgen regelmatig bijscholing. In Zaanstad zijn ruim 20 vrijwilligers op dit terrein actief die u graag helpen. De ouderenadviseur weet raad Enkele voorbeelden waarbij de ouderenadviseur kan helpen: · Een gesprek met iemand die heeft geleerd te luisteren · Zijn er sociale activiteiten in mijn buurt? · Hoe kan ik nieuwe contacten leggen? · Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente? · Ik weet niet meer goed raad met mijn administratie. Wat kan ik hieraan doen? · Hoe werkt het regionaal taxivervoer en krijg ik de kosten vergoed?
ANDERE PERSONEN DIE U KUNNEN BIJSTAAN
Ervaringsdeskundigen
Een ervaringsdeskundige GGZ heeft zelf ervaren hoe moeilijk het kan zijn om problemen het hoofd te bieden, hoe om te gaan met instanties en regels. De ervaringsdeskundige stelt zijn of haar kennis ter beschikking aan anderen die in dezelfde situatie zitten. Hierbij kan het gaan om allerlei situaties rond geestelijke gezondheidszorg. Bijvoorbeeld angsten, verslaving, dakloosheid, etc. Het Team ErvaringsDeskundigen/GGZ (TED) kunt u bereiken via tel. 075-681 6199.
MEE Amstel en Zaan
De professionele medewerkers van MEE Amstel en Zaan ondersteunen mensen met een lichamelijke beperking, een verstandelijke beperking, autisme, een chronische ziekte, zintuiglijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Zij ondersteunen u om zelf keuzes te maken, zodat u zelf weer verder kan. U contact met MEE opnemen via tel. 020-512 7272.