Vrijwillige ouderenadviseurs wijzen de weg
Onze samenleving verwacht vandaag de dag een grote mate van zelfredzaamheid. Dat geldt ook voor ouderen, die daarom zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. De meeste ouderen willen dat ook. Toch komt er vaak een moment dat ze hulp(middelen), aanpassingen in huis of aangepast vervoer nodig hebben. Het aanvragen en organiseren van al die hulp en hulpmiddelen is niet eenvoudig. Een vrijwillige ouderenadviseur (VOA) kan daarbij helpen.
Wat is een vrijwillige ouderenadviseur?
Een Voa is een vrijwilliger die zelf ook senior is.
Voa’s zijn getraind om goed te luisteren en zij wijzen u vervolgens de weg.
Wat doet een vrijwillige ouderenadviseur?
Veel hulpvragen vallen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In dat geval verloopt de aanvraag van hulp(middelen) via de gemeente of het sociaal wijkteam, bijvoorbeeld als u huishoudelijke hulp nodig heeft.
De gemeente of het sociaal wijkteam proberen in de meeste gevallen via een gesprek met u een beeld te vormen.
Wat kan iemand zelf nog en hoe kunnen vrienden en familie daarbij helpen? In dit gesprek zal ook uw financiële draagkracht ter sprake komen.
Doe dit niet telefonisch maar vraag of het gesprek thuis kan plaatsvinden, dit heet een keukentafelgesprek. (hier heeft u recht op)
Een VOA kan u helpen met de voorbereiding op dit keukentafelgesprek en als u dat wilt daarbij aanwezig zijn.
Twee horen meer dan één!
U voert het gesprek, de Voa luistert en vult aan. Uiteraard alleen met uw toestemming.
De eindverantwoordelijkheid voor de oplossing ligt niet bij de Voa maar bij de hulpvrager zelf. Mocht het gesprek met het sociaal wijkteam plaatsvinden (bijv. over huishoudelijke hulp) dan geven zij hun advies door aan de gemeente, de afspraak is dat dit advies bindend is.
Voor vragen kunt u bellen met:
Nico Roels 075-6143144